2011. december 17., szombat

Új Téma! Sztárok A-Z-ig A mint Adele*

Igen új cikksorozat jön. A neve Sztárok A-Z-ig. Minden hétvégén más más sztárt ismerhettek meg, méghozzá névsorban. Mivel egy betűhöz több előadó is tartozik, a későbbiekben majd lesz betűismétlés, nehogy lemaradj kedvencedről. :)
Kezdjünk is bele:
A mint Adele*

Amit Adele-ról tudni kell:
 Adele zenei karrierje 2008-ban indult be. 19 című albuma azonnal hatalmas siker lett. 2009-es Grammy-díjátadón 2 díjat is bezsebelt. 2011-ben jelent meg második albuma, a 21, mely szintén remek helyeken szerepelt a listákon.


Életrajz:

Adele Laurie Blue Adkins 1988. május 5-én született az észak-londoni Tottenhamban. 4 éves korában kezdett el énekelni, első dalát, a Hometown Glory-t 16 évesen írta.
Adele a híres BRIT School-ban tanult, ahol Leona Lewis osztálytársa volt. Iskolaévei alatt A&R igazgató szeretett volna lenni, és azt remélte, hogy majd beindítja néhány ember karrierjét.

Karrier:

2006. májusában érettségizett le az iskolában.
Adele felvett egy 3 dalos demót egy iskolai projekt keretein belül, amit odaadott egy barátjának, aki feltette a Myspace-re, ahol igen népszerű lett az anyag. Ezek után keresték meg az XL lemezkiadótól egy ajánlattal. Adele-nak voltak kétségei ezzel kapcsolatban, ugyanis csak a Virgin lemezkiadót ismerte, így a találkozóra egy barátjával ment el. 2006. júniusában Jonathan Dickins kezdte el egyengetni az énekesnő útját, aki a September Management alkalmazottja volt. Ebben az időben szintén a September menedzselte Adele egyik kedvenc előadóját, Jamie T-t, ami végül meggyőzte a lányt, és 2006. szeptemberében leszerződött az XL lemezkiadóval.
Adele debütáló dala, a Hometown Glory 2007. októberében jelent meg. Ez a dal meghozta neki az áttörést: megkapta a BRIT Awards-on a "Kritikusok díját", és elnyerte a BBC szavazásán a "2008 hangja" címet.
2008. január 14-én jelent meg a második dala a Chasing Pavements, ami az angol kislemezlista 2. helyéig jutott. Január 28-án pedig megjelent első nagylemeze, a 19. Az album rögtön első helyen nyitott az angol albumeladási listán.
2008. márciusában Adele szerződést kötött a Columbia lemezkiadóval, így albuma június 20-án Amerikában is megjelent.
2009-ben, az 51. Grammy Gálán megnyerte a "Legjobb új előadó" és a "Legjobb női pop vokál előadás" kategóriáját. Ezek mellett pedig még 2 kategóriában volt jelölve.
2010-ben ismét Grammy-re jelölték a "Legjobb női pop vokál" kategóriában, de a díjat Beyoncé nyerte meg.
Adele második stúdióalbuma 21 címmel 2011. január 24-én jelent meg Angliában, majd február 22-én Amerikában. Az album első kislemeze, a Rolling in The Deep Angliában a második helyig menetelt. Február közepén fellépett a BRIT Awards-on a Someone Like You című számával. A dal azonnal a lista elején nyitott, albumával hasonlóan. Ezek mellett pedig a 19 is feljött a lista 2. helyére. Ezzel Adele lett a The Beatles óta az első olyan előadó akinek az angol listákon 2 top 5-ös albuma és slágere is van egyszerre.
Az album Amerikában első helyen debütált: 352 000 példányt adtak el belőle. 2011. májusában a Rolling in the Deep felkerült a Billboard Hot 100 élére, ahol több hétig vezette a listát.
2011. március 21-én kezdte el Adele Live nevezetű turnéját. A 66 állomásos körút során Európa több országába, Amerikába, és Kanadába is ellátogat.
Adele úgy gondolja, zenéje nem a szemnek, hanem a füllnek szól. Egy interjúban elárulta nagy hatással volt rá a Spice Girls zenéje. Ezek mellett pedig oda van Alison Krauss-ért, Lady Antebellum-ért és Wanda Jackson-ért is, akik nagy szerepet játszottak a 21 hangzásának kialakulásában. A britek gyakran emlegetik az új Amy Winehouse-ként. Adele mára már igazi példakép, zeneileg nagyon meghatározó, ezt bizonyítja az is, hogy Beyoncé-t negyedik stúdió albuma készítése közben a Rolling in the Deep énekesnője inspirálta.
Adele sosem tartozott a csontsovány énekesnők közé, ám őt ez egyáltalán nem zavarja, elégedett a testével. Bevallása szerint szeret finom ételeket enni és jó borokat inni.
Adele-nak eddig még csak 2 albuma jelent meg, ám azok sikerei megkérdőjelezhetetlenek. Debütáló lemezéből, a 19-ből 2.8 millió darabot adtak el világszerte. Ezeket a számokat pedig a második albuma, a 21 eladási felül is múlták: eddig 6 millió darab talált gazdára az egész világon. Angliában 16 hétig állt a lemezlista élén, 2.4 millió példány kellt el belőle. Amerikában 10 hétig volt listavezető, a lemezből 2.3 millió darab fogyott el.

Adele világszerte hódít és még karrierjének nincs vége, ám most pár év szünetet tart. A kétszeres Grammy-díjas énekesnő csak 25-26 éves korában szeretne új albumot kiadni, ám még pár koncert erejéig mikrofont ragad. Az énekesnő nem fordít túl nagy energiát albumai címei kitalálására, egyszerűen a korát ráfirkantja albumára. Reméljük lesz azért 25/26- előtti album is. ;)

+saját infok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése