2012. március 31., szombat

Sztárok A-Z-ig D mint David Guetta*

 D, mint David Guetta*

A francia Dj elsõ mixeit 13 évesen készítette, 15 évesen partikat szervezett. 17 éves korában a párizsi ‘Broad’ DJ-jeként kezdte el pályafutását. 1988 és 1990 között a Radio Nova DJ-jeként mixelt house zenét. 2005-ben megjelenõ “The World Is Mine” címû száma - amely a Simple Minds “Someone Somewhere In Summertime” számának mintájára készült - Európában a dance listák élére ugrott. A DJ, aki már mindent elért, amit csak lehetett. Slágereit betéve tudja minden rádióhallgató, lemezeibõl több millió kelt el világszerte, alig akad olyan fesztivál ahol még ne játszott volna, s emellett rengeteg szakmai elismerésben is részesült az évek során. A francia csodagyerek titka, hogy számára nincs különbség popzene és az elektronikus zene kevésbé populáris oldala közt, elõszeretettel gyúr össze fülbemászó dallamokat a klubok house zenéjével. Tizenhét évesen áll elõször a DJ pultba, ráadásul abban a Broad nevû klubban, ahol Laurent Garnier karrierje is indult. Néhány évre rá már az egyik legnépszerûbb DJ a francia fõvárosban, olyan öreg rókák mellett játszik mint Roger Sanchez vagy David Morales. "Számomra a DJ-zés lényeg az, hogy megosztom másokkal azt amit szeretek." - mondja egy interjúban. "Ezért lettem DJ. Sok producer nem szeret emberek elõtt játszani. Én még a stúdióba is hívok barátokat, hogy táncoljanak." Az igazán nagy áttörést az ibizai Fuck Me I'm Famous klubest elindítása hozza, az angolok számára akkoriban még ismeretlen francia DJ partijait olyan világsztárok látogatják, mint Kate Moss, Penelope Cruz vagy P Diddy. És persze jönnek a giga slágerek, mint a Little More Love, a Love Don't Let Me Go vagy a World Is Mine. Aranylemezek, Grammy-jelölés, az év DJ-je díj a londoni House Music Awards díjkiosztón. A sor innentõl kezdve tényleg végtelen. "Van aki számára a popzene egyenlõ az istenkáromlással. Én nem ilyen vagyok! Számomra a tánczene mindig is popzene volt." Nem ellenkezhetünk, az idõ õt igazolta. És ha ez még mindig nem lenne elég, garanciaként megemlithetjük hogy több a szakmában elismert lemezlovas és készitett neki remixeket, Antoine Clamaran,Bob Sinclar,Fuzzy Hair,Kenneth Thomas,Liam Shachar,Dj Maxwell, vagy éppen az Olasz "Sztár" DJ, Gigi D'Agostino.

Legtöbb szólójának elkészítésében Chris Willis segédkezett.

2005 október 13-án – többek között a The Chemical Brothers és Carl Cox mellett - részt vett a Creamfields nevû spanyol fesztiválon.
2006 július elsején Amszterdamban koncertezett Tiesto és Ferry Corsten társaságában.
‘Just A Little More Love’ dala a Futball Faktor címû filmben is szerepelt.
2007 július 14-én, Párizsból Ibizába való utazása során õ lett az elsõ DJ, aki élõben szerepelt egy kereskedelmi repülõgépen.
2007 november 30-án Nagy-Britanniában, Bournemouth-ban, a 2020ROCKS fesztiválon a francia electro DJ-vel, Sebastien Léger-rel zenélt.
2007-ben a brit DJ Mag megválasztotta a világ 10. legjobb DJ-jének.
2008 július 5-én részt vett a párizsi Stade de France-ban való fesztiválon, ahol 40000 nézõ elõtt lépett fel Tiesto, Carl Cox, Joachim Gartraud és Martin Solveig társaságában.
A világ számos országában zenélt, ezzel is népszerûsítve 2007-es Pop Life címû albumját. 2008 január 12-én, Mauritiuson a francia rapper, Joey Starr társaságában lépett fel.
2009. augusztus 21-én megjelent One Love c. nagylemeze, mely hatalmas siker lett világszerte. A beharangozó kislemez, a When Love Takes Over igazi nyári partihimnusz lett, mely feljebb lendítette a társelőadó, Kelly Rowland karrierjét is. Ez után jött a Sexy Bitch (cenzúrázott változatában a Sexy Chick), mely szintén minden list első helyén landolt, csak úgy mint a harmadik kislemez, a nagylemezzel azonos című, Estelle-lel előadott One Love, a Kid Cudival közös Memories, illetve a Gettin' Over You.
Guetta nem csak saját munkájára koncentrált, megmaradt producernek is: a The Black Eyed Peas egyik slágerét, az I Gotta Feelin'-t producelte. Majd mivel Kelly Rowlanddel olyan jól sikerült a közös munka, ismét összeálltak, és elkészítettek egy slágergyanús dalt, a Commandert, mely igazán hihetetlen módon, a listák első helyein fejezte be pályafutását.
Ötödik stúdióalbuma, a Nothing But the Beat 2011. augusztus 30-án jelent meg.
Felesége Cathy Guetta, s van két gyermekük: Tim Elvis (2004-ben született), illetve Angie (sz.: 2007.).


Forrás: Starity


ALBUMOK:
Just A Little More Love (2002)
Guetta Blaster (2004)
Pop Life (2007)
One Love (2009)
Nothing But the Beat (2011)

David nagy izgalommal állt neki a Turn me on c. klip forgatásához, hiszen imádja Nickit és a munkásságát. Ti mit szólnátok több közös duetthez is? :)
A francia DJ általában ha nem is teljes alakosan, de a dj pult mögött minden klipjében látható, ám ebben sem őt, sem a lemezlovas segítségével befutott Sia-t nem látjuk. :S Titanium itt.
Tudtátok, hogy az LMFAO is Dave segítségével futott be? A Getting over you által ismerté vált 2 tagú banda azóta ontja magából a jobbnál jobb számokat :)

Forrás: Agy :D
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése