2011. december 4., vasárnap

Nagy karácsonyi ajándék ötletek :))

Na ahogy ígértem jövök az ajándékozási tippeimmel :)

1. Alapszabályok


Ne legyen tömegajándék. Még ha vásárolt dolgot is adok, akkor is érződjön rajta, hogy gondoltam az illetőre, nem csak oda dobok vmit hozzá, hogy "tessék boldog karácsonyt".
Ne legyen sértő. Ha csak az ajándékozott személy kifejezetten nem kéri, ne vegyünk neki pattanástalanító krémet, fogyasztó kencét, hajnövesztő szert, ránckrémet vagy önsegítő könyvet. Ha utalni szeretnénk, akkor azt ne ajándékokkal tegyük, mert lehet, hogy csak még rosszabbat csinálunk vele. Inkább közöljük a személlyel, de ha ez nem megoldható, akkor se karácsonyra adjunk ilyen ajándékot.
Ne legyen felesleges. Ne vegyél olyan dolgot, ami az ajándékozott személyhez, vagy személyiségéhez nem illik. Az illető hobbijához igazítani az ajándékot jó ötlet, de ha nagyon szakértő a témában, akkor nem valószínű, hogy egy átlagos “mellesleg a hobbidról szól” ismertető könyvet ki tud használni. Szintén maximum egy udvarias mosolyt tud kicsikarni a “Hallottam, hogy szereted a filmeket, Beyoncét, a kiskutyákat”-jellegű ajándék. Ha tényleg szereti, már megvan neki. :) Ha meg pont azt nem szereti, akkor ciki. Inkább hagyjuk.
Ne legyen haszontalan. Felesleges bigyók, giccses limlomok, haszontalan cuccok. Nagyon kedves dolog a pink pöttyös keretű kép, de ha az illetőnek nem illik a lakásához, elég valószínűtlen, hogy ki fogja tenni. Ha csak mi vágyunk rá, inkább felejtsük el.
Ne legyen TÚL hasznos. Igen, az embernek szüksége van meleg zoknira, sapkára, sálra, pulóverre. De ez nem ajándék, hanem szükséglet. November nyolcadikán is lehet kesztyűt venni. Az ünnepi ajándékozás szóljon az örömről, egy kis kényeztetésről, egy kis extra dologról.
Ne legyen erőn felül. Talán mondanom sem kell, hogy Karácsonykor sem szoktam vagyonokat költeni, Ha a saját pénzemből nem futja, inkább csak kisebb, csekélyebb dolgot veszek az illetőnek, hiszen, ha szeret, tudja, hogy neki szántuk és szeretet van benne. ;)

2. Vásárolt cuccok
Ha mindenképpen venni szeretnénk valamit, tehát nem saját készítésű ajándékot adunk, akkor is figyeljünk rá, hogy minden benne legyen, ami kell.
Most nézzünk egy-két alapdarabot, amit egy-egy kategória szívesen elfogadna :)
Anyukádnak:
A nőnek, aki felnevelt, olyat érdemes venni, amit magától nem venne meg magának, amire sajnálja a pénzt — de tudjuk, hogy vágyik rá, vagy szerintünk nagyon megérdemli. Lehet szó, kényeztető krémekről, vagy mondjuk egy drágább fajta fürdőszettről, a lényeg, hogy anyukánknak tetszen. Vehetsz esetleg egy szuper könyvet, ami mondjuk az eddig olvasott könyvei folytatása, vagy akár egy ici-pici fülbevaló, egy hozzá illő gyűrűvel. Egy nőnek könnyű vásárolni, csak gondolkodni kell. ;) Ha esetleg van kedvenc magazinja, amit mindig megvesz, akár előfizetést is ajándékozhatunk. Ha van hobbija, akkor ehhez kapcsolódóan is vehetünk neki valami hasznosat – persze puhatolózva, kicsit vele egyeztetve.

Apukádnak:
A magazinos ajándéklisták alapján apáink tipikus amerikai férfiak, akik golfoznak, szivaroznak, szeretik a focit, a kézilabdát. Van ilyen apuka is. De, ha esetleg a tieddel mégsem így lenne, nála sem lőhetsz mellé egy jól eltalált könyvvel, például egy izgalmas krimivel, (az én apukám történelmet szereti, neki például egy történelemmel kapcsolatos könyvet veszek.), vagy egy tuti DVD-vel. Olyat kapjon, ami nem a munkára emlékezteti, hiszen neki is jár egy kis kikapcsolódás. :) Ha szeret barkácsolni, érdemes vele betérni egy Praktikerbe vagy Obiba, és megnézni, hogy mire csorog a nyála. Sokszor már az is nagy ajándék neki, ha segíthet — ha valóban ért hozzá, ne féljünk megkérni, hogy bütykölje meg a konyhai mosogatót vagy segítsen összetákolni az IKEÁs gardróbot. Főzős apukáknak szintén bejöhet valami nagyon menő kiegészítő, például egy jó éles kés; ha utazni, sportolni szeret, akkor pedig jó hasznát veheti egy helyes kis pénztárcának. Tényleg csak meg kell nézni, hogy mi a hobbija, de ha ez sem jön be, szerintem a legtöbb apuka nagyon örülne egy finom, exkluzív csokoládé-válogatásnak. :)
Az Auchan-ban is megtalálható manapság nagyon híres Angry Birds "beszélő plüssfigura

Egy fiúnak: Ha egy magazint olvasgatsz, rájösz, hogy a szerkesztők úgy gondolják, hogy mindenki a legmenőbb pasival "rendelkezik". Pedig ez nem így van. Lehet, hogy akivel te töltöd a napjaidat nem éppen olyan, mint a többi átlagos menő fiú. De ez nem is baj! Sőt nem tökmindegy, ha te így szereted?! Na de térjünk rá az ajándékokra. Ha az illető fiú szeret a gép előtt ülni, akkor tuti tetszene neki valami PacManes, Space Invaderes, Mariós apróság. Hasznos és vicces a Lego Társasjáték szériája is, mert az elején össze kell rakni úgy, mint egy hagyományos Legót, a végeredmény viszont egy izgalmas társasjáték lesz, amit utána közösen lehet játszani. Ha aktívan űz vagy követ valamilyen sportot, ezzel kapcsolatos ajándéknak is örülhet. Hasznos, kreatív apróság lehet még az ördöglakat vagy a kirakós mágnesgolyók.
H&M-es karkötő

Egy lánynak:
Valljuk be őszintén. Egy lánynak elég könnyű vásárolni. Megnézed hord-e ékszert, sminkeli-e magát és ha igen nosza vegyél neki egy-két csecse-becsét. Ha te nem is vagy benne jártas, anyukád, vagy egy lány haverod biztos tud segíteni. ;) A nagyvárosi léthez szuper kiegészítő egy laptoptáska – vagy bármilyen táska, amiről tudjuk, hogy tetszeni fog neki. Ha szeret írni vagy rajzolni, egy nagyon szép naplóval is meglephetjük, hozzá akár egy elegáns töltőtollat vagy más szép tollat is vehetünk. Ruhát, cipőt kérdezés nélkül ne vegyünk, de egy közösen eltöltött vásárlónap során megbeszélhetjük, hogy ki mit fizet ki a másiknak a vágyott cuccok közül, és akkor meg is van az ajándék. Egyébként a barátnőknél és a lánytesóknál találtam legérvényesebbnek azt az elvet, hogy olyat vegyek, aminek én is örülnék. :)Gyerekeknek:
Az ajándék vásárlás függ attól, hogy milyen közeli hozzád az adott gyerek. Ha valami családi barát gyereke, vagy unokatesód, vagy bármi közeli gyerek, akkor a szülőkhöz is fordulhatsz, sőt, ha Barbie-t/Pony-t/Bakugan-t szeretnél neki venni még jobbis, ha szemügyre tudod venni, hogy mely darabok vannak meg az illetőnek. Én kiskoromban nagyon szerettem társasozni, puzzle-zni, legó-zni, építőkocká-zni, kisvasutazni, és a bűvész-szettemmel játszani. Egy ilyen ajándékkal tuti nem lősz mellé. Egy kedves, egyedi plüssjáték vagy baba is örök barát lehet. Akár bolti, akár kézműves, az anyaga fontos szempont, legyen puha, természetes, semmiképpen se sprőd vagy szúrós, és a méreténél is vegyük figyelembe, hogy játékra, alvásra lesz használva, szóval ne a két emeletes pandamackót vadásszuk le. Gyerekszemmel is nézzük meg, hogy nem ijesztő-e. A szerepjátékokhoz is vehetünk kiegészítőket, babaházat, babakonyhába mütyüröket, gyerek szerszámosládát. Nagyobb gyerekeknél – nem csak lányoknál – népszerűek lehetnek a kreatív készletek, gyöngyfűző szett, gyurmakészlet, csillogós filctollak. Természetesen a könyvekről se feledkezzünk meg, arra viszont határozottan emlékszem, hogy gyerekként a történelmi, “tanulós” könyvekkel, szótárakkal nem nagyon tudtam ilyenkor mit kezdeni – év közben már jó volt, de Karácsonykor nem akartam ilyennel foglalkozni. Egy mesekönyv vagy kamaszoknak egy jó regény nagyon jó ajándék, mert már este elkezdhetjük olvasni. :) A sportolós játékokról, labdáról, ugrókötélről, frizbiről se feledkezzünk meg – igaz, ezeket nem mindenhol lehet rögtön kipróbálni. De egy szánkót, korcsolyát akár már másnap. :)
 
Kollégáknak és osztálytársaknak:
Nem ismerjük őket annyira, mint a barátokat, valamit azért mégis illene, meg szeretnénk is… Drága se legyen, meg limlom se. Munkahelyi ajándékozás esetén előfordul, hogy az ajándékozás ténye fontosabb, mint maga az ajándék, viszont pont emiatt a lehető legcikibb, amikor a boltokba direkt legelőre tett sabloncuccot vesszük, mert arról süt, hogy muszájból kerül átadásra. Érdemes tehát kicsit a szokatlan, nem a legkommerszebb dolgokat választani, amin azért látszik a figyelmesség, mert azért mégis csak a hűvös céges kapcsolat emberibbé tételéről szólnak az ilyen alkalmak. Egy kicsit egyénre szabva is válogathatunk. Ha több munkatársnak is adunk pici ajándékot, legyenek különbözőek. Erre olcsó és praktikus megoldás, ha olyan dolgokat vásárolunk, amikben sok (különböző) kicsi apróság van, és ezeket kombináljuk. Pl.:téli teát, meg egy doboz bonbont vagy olyan csokoládét, amiben a kisebb darabok külön be vannak csomagolva. Fel kell bontani a dobozt, és egy-egy filtert meg bonbont kis zsákocskába, celofánba masnival megkötve máris kész egy helyes kis ajándékcsomag. Pici, de jó minőségű Mikulás csokit, szaloncukrot, marcipánt, néhány szem földimogyorót, vagy ha kevés a kolléga, akár egy-egy mandarint is tehetünk bele, vagy bármilyen kedves kis meglepetést, amitől jobb lesz az illető napja. :) 

Ajándékcsomagok:
Az “egy nagy” helyett nagyon izgalmas lehet egy olyan csomagot bontogatni, amibe “sok kicsit” helyeztünk. A tematizálás a lényeg, hiszen akkor tűnik igazán összeszedettnek a csomag, ha nem csak úgy bele van dobálva mindenféle. Ennél tényleg az számít, hogy az ajándékozott mit szeret, úgyhogy csak néhány ihletadó ötletet adok.
  • Kényeztető csomagot állíthatunk össze egy (akár teljesen hétköznapi) szappannal, egy-két adagos tasakos arcpakolással, kis tégely kézkrémmel. Tehetünk bele egy illatgyertyát, szemmaszkot, kis kiszerelésű fürdősót vagy habfürdőt, és máris kényeztető délutánt ajándékoztunk. (ezt pár nappal ezelőtt én is végig csináltam, tényleg mesés egy délután volt. ;)
  • Kuckó-csomag: egy jó meleg pokróc, finom teák & csokik, mécsesek. Ha a szerelmünknek adjuk, közösen el is fogyaszthatjuk egy romantikus-melegedős este keretében. :)
  • Smink-sziget: az árához képest nagyon-nagyon jó minőségű Essence-holmik segítségével egy kamasz lánynak nagy örömet szerezhetünk. Egy-két vidám. élénk színű körömlakk, néhány szájfény, szemhéjpúder, egy szempillaspirál, és a hölgynek nem is kell gondolkodnia azon, hogy mivel sminkeljen a szilveszteri buliba.
  • Gyerekeknek való: Szép füzetet, színes tollakat, matricákat, levélpapírokat is összeválogathatunk.
  • Kreatív csomag: szintén gyerekeknek lehet egy-egy tégely gyurmát, vízfestéket, papírokat, ecseteket összecsomagolni. Egy olcsóbb kreatív füzetkével is meglephetjük, amihez veszünk néhány hozzávalót, hogy rögtön ki tudja próbálni a technikákat (pl. decoupage-könyvecske fa dobozkával, ragasztóval, ecsettel, szép szalvétával).

3. Sajátkészítésű ajándékok

Kreatív:
Ha értünk valamilyen jól hasznosítható kreatív művelethez, így is készíthetjük az ajándékokat. Vegyük figyelembe az ajándékozott ízlését, preferált színvilágát, így garantálható, hogy tényleg örülni fog az ajándékunknak! Hasznos apróság például az ujjatlan kesztyű, egy sál, sapka, kisbabának kötött zokni. A horgolósok készíthetnek csodaszép karácsonyfadíszeket is! Aki varrni tud, készíthet babaruhát, plüssmackónak sapkát. A tehetséges gyöngyfűzők fülbevalóval, nyaklánccal is meglephetik a szeretteiket.
Ugyanakkor semmiképp ne erőltessük, hogy kézzel készített ajándékot adjunk, ha ehhez nem értünk. Ha még sosem űztünk egy kreatív technikát, ne karácsony előtt két héttel álljunk neki tanulni, mert a csálé ajándékoknál sokszor még a semmi is jobb – ilyeneket a gyerekektől szoktak szívesen fogadni az emberek.

Konyha
Aki egy kicsit is otthonosan mozog a konyhában, remek ajándékokat rittyenthet akár néhány hozzávalóból is. Jöhetnek a sütik, kekszek, bonbonok és ízesített cukrok, lekvárok, szószok és sütisbefőttek. Receptekért és ihletért érdemes nekiesni a Google-nek, magyar keresőkifejezésnek ajánlom a “gasztroajándék”-ot, külföldinek pedig a “gifts from the kitchen”-t, illetve bármelyik fent említett tételt “recept” kiegészítővel (tehát pl. mandulás süti recept).

Nyomtatható ajándékok 
Ha semmi kézügyességünk nincs, egy kis kreatív netezéssel akkor is ötletes, olcsó ajándékot készíthetünk, nem kell hozzá más, csak egy jó strapabíró nyomtató, és néhányhoz a Word alapszintű ismerete.
  • naptár: ilyenkor gyakori ajándék, de a nyomtatható verzió nemhogy sokszor olcsóbb, hanem sokkal személyesebb is. Készíts egy táblázatot, amikbe a számok kerülnek, majd főlé írd a hónapot. A naptár rész alá nyomtass vmi képet. Ha szüleidnek lesz, rakj bele családi képeket, ha egy haverodnak, kedvenc énekesét, színészét, vagy esetleg közös képeteket illeszd be. Kerülhetnek rá szép idézetek, inspiráló versek… A lehetőségek tárháza tényleg végtelen, kreatívkodjatok! 
  • kifestőkönyv: a gyerkőc kedvenceinek megfelelő figurák képeit nyomtassuk ki innen, ha pedig az összefűzött könyvecske mellé még egy doboz színes ceruzát vagy zsírkrétát is csomagolunk, kész is az ajándék.
  • sudoku rejtvényfüzet: lázas rejtvényfejtőknek nyomtathatunk sok-sok sudoku táblát (kész pdf-eket találhatunk itt, de ezen és ezen a honlapon is böngészhetünk). Szép ceruzát és radírt csomagoljunk hozzá. :)
Na ennyi ötletem lenne. :)
Részbeni forrás: http://www.urban-eve.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése